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SUBJECT: ITEM 4A - TITLE 16, 17 AMENDMENTS (CODE-0031-2025) 
 
Question regarding conversion of space for ADUs: Staff received questions regarding 
the below Section 17.86.020.B.4.c of the Zoning Regulations Update, regarding the 
conversion of new or existing space into ADUs. The Draft Planning Commission 
Resolution includes the following language: 
  

Building permit applications involving the construction of new space or the 
alteration of existing space within an existing residential structure may be 
designed in such a manner as to facilitate the conversion to an accessory 
dwelling unit or junior accessory dwelling unit. Said new construction or 
alterations to the existing structure(s) shall be consistent with the City’s 
objective design standards and any applicable zoning regulations. An 
accessory dwelling unit or junior accessory dwelling unit created through 
such a building permit application cannot be combined with the provisions 
of California Government Code Section 66323.  

  
After further evaluation for consistency with state law requirements and clarity, staff 
recommends revisions to the proposed language in Section 17.86.020.B.4.c to read as 
follows: 
  

Building permit applications that propose the expansion or alteration of an 
existing single-family or multifamily dwelling, or the conversion of existing 
space within a single-family or multifamily dwelling, for the purpose of 
creating an accessory dwelling unit or a junior accessory dwelling unit, are 
permissible under this Chapter. Said expansion or alteration to an existing 
single-family or multifamily dwelling shall be consistent with the City’s 
objective design standards and any applicable zoning regulations. The 
number of ADUs within the existing or proposed converted space of a 
multifamily dwelling shall not exceed 25 percent of the existing number of 
multifamily dwelling units. The provisions of this section do not apply to 
new construction multifamily dwellings. 
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As written above, this section is now compliant with state law, and with the intent to 
remove an identified barrier to the provision of certain ADUs by streamlining a two-step 
building permit process when expanding or altering a single-family or multifamily dwelling 
that will ultimately be converted to an ADU, as long as the addition/expansion otherwise 
complies with the zoning regulations of the City (currently, an applicant must propose an 
addition/expansion, permit and construct the addition/expansion, then receive a 
subsequent building permit to convert the existing space to an ADU).  
 
Staff has received feedback regarding the applicability of this section to new construction 
of multifamily dwellings. If this section were expanded to new construction dwellings, it 
would allow developers to include more housing units than what is allowed in the 
underlying zone by adding ADU’s in an amount of up to 25 percent of the proposed 
amount of units.  
 
Staff recommends that this section be reserved only for existing multifamily dwellings as 
there are existing incentives in the City’s Zoning Regulations that allow new multifamily 
projects to secure a higher density than what is allowed, such as a density bonus, which 
provides additional density in exchange for providing below market rate deed restricted 
units. This existing incentive has been used on many existing multifamily projects in the 
City and allows for both increased density and meeting the City’s goals of adding critical 
Below Market Rate housing stock. 
 
Question 2: Miscellaneous Revisions: After agenda publication, some proposed 
amendments were identified through public comment or by staff that require further 
clarifications or correction.  
  
Miscellaneous Revision 1: As proposed, Section 17.86.020(C)(5) reads: 

“Except as required by state law, the owner of the property shall occupy 
either the primary residence or the junior accessory dwelling unit.” 

After further evaluation by staff, it was determined the following revision (emphasis 
added) is required so that the language may read more clearly.  Staff recommends that 
Section 17.86.020(C)(5) be revised as follows: 

“Except as provided by state law, the owner of the property shall occupy 
either the primary residence or the junior accessory dwelling unit.” 

The reference made to state law in this section is intended to refer to several exceptions 
to the owner occupancy requirement under state JADU law.  
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Miscellaneous Revision 2: As proposed, Section 17.86.020(C)(6) reads: 

“Except as required by state law, prior to the issuance of building permits 
for a junior accessory dwelling unit...” 

After further evaluation by staff, it was determined the following revision (emphasis 
added) is required so that the language may read more clearly.  Staff recommends that 
Section 17.86.020(C)(6) be revised as follows: 

“Except as provided by state law, prior to the issuance of building permits 
for a junior accessory dwelling unit...” 

The reference made to state law in this section is intended to refer to any future changes 
to state JADU law that may require exceptions to this covenant agreement requirement. 

Miscellaneous Revision 3: As proposed, Section 16.15.025(D)(2) reads: 

“There is a car share vehicle, as defined in Section 16.26.061, located 
within one block...” 

After further evaluation by staff, it was determined the following revision (emphasis 
added) is required to reference the correct Section number.  Staff recommends that 
Section 16.26.061 be revised as follows: 

“There is a car share vehicle, as defined in Section 16.26.065, located 
within one block...” 


